Vammaistaide on tasokasta Suomessa

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Wäinö Aaltosen seura ry  Vammaisten VII valtakunnallisen kuvataidenäyttelykokonaisuus VAKU:n. Näyttely oli osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Näyttelykokonaisuus muodostui seitsemästä aluenäyttelystä ja päänäyttelystä. Itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi VAKU oli mukana juhlistamassa reformaation 500 –vuotisjuhlaa sekä Oulun Invalidien Yhdistyksen ja Turun Seudun Invalidien 80 –vuotisjuhlia. Vuoden teema oli “yhdessä” itsenäisyys huomioiden. Sen lisäksi muistettiin reformaatiosta alkanutta väestön sivistymistä ja elinolojen parantumista, joka loi perustaa hyvinvointivaltiolle ihmisarvoa korostavilla asenteilla. Näyttelyiden pääjärjestäjä oli Wäinö Aaltosen seura ry Invalidiliiton ja muiden kumppaneiden kanssa yhteistyötä tehden. Näin laajaa kuvataidenäyttelykokonaisuutta vammaistaiteesta ei ole ennen järjestetty Suomessa.

Itsenäisyyden juhlavuoden VAKU-näyttelyssä järjestettiin seitsemän aluenäyttelyä, joihin valittiin ehdolle kaikkiaan yli 1000 teosta joista sitten valittiin n. 500 teosta. Reformaation juhlavuoden esittelyaineistoa jaettiin kaikille aluenäyttelyiden järjestäjille.

Jokaisessa aluenäyttelyssä jaettiin kaksi 200 €:n stipendiä ja kaksi kunniakirja. Stipendien ja kunniakirjojen saajat Oulun näyttelyssä olivat:

Stipenditeokset; Kimmo Lamminpää ”Vanhoja oululaisia rakennuksia” ja Oulun Validian päivätoimintaryhmä ”Pyörre”

Kunniakirjat; Nuorten Ystävien työryhmä ”Kukkani” ja Rauno Rajaniemi ”Tervanpoltto”

Jokaisessa aluenäyttelyssä jaetiin kaksi 200€ stipendiä ja kaksi kunniakirjaa. Juhlavuoden vammaiskuvataiteilijaksi valittiin Elina Lehtoranta (stipendi 800 €) Helsingistä teoksellaan ”Omakuva kissan kanssa”. Toiseksi stipendiaatiksi Katja Heikkilä (stipendi 200 €) Nastolasta teoksellaan ”Pöllöjen talvimaisema”. Jury myönsi kunniakirjat Malla Jokiselle Turusta teoksellaan ”Lokki” ja Marjukka Kanaselle Taivalkoskelta teoksellaan ”Kaarisilta”.

Juhlavuoden vammaiskuvataiteilija Elina Lehtoranta

Näyttely kokonaisuudesta vastasi valtakunnallinen järjestelytyöryhmä, joka piti ensimmäisen kokouksensa 30.8.2016. Aluenäyttelyiden järjestäjät ovat vastanneet näyttelynsä kuluista VAKU –stipendejä ja –kunniakirjoja lukuun ottamatta. Niistä vastasi WAS. Anne ja Rauno Puolimatkan Säätiöltä, Invalidiliitto ry:ltä, Kauppakeskus Myllyltä (Raisio), Reformaation merkkivuosi 2017 –projektilta (Turun kaupunki sekä Turun ja Kaarinan seurakunta-yhtymä) ja Turun Seudun Invalidit ry:ltä saatiin merkittävä määrä tukea. Näyttelyiden yhteenlaskettu kävijämäärä oli yli 13.000 henkilöä.

Juryjen mukaan näyttelyissä oli korkea, mikä kertoo, että vammaisten/erillistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden saama opetus ja ohjaus on tasokasta, mutta myös pitkäjänteisen työn vaikutuksen po. taidesektorin laajuudelle. Aluenäyttelijöiden järjestäjät olivat toteuttaneet aiemmin paljon eritasoisia näyttelyitä, mikä näkyi taidokkaista ripustuksista. Ilman näiden keskeisten taustatekijöiden vaikutusta näyttelykokonaisuutta olisi ollut mahdollista toteuttaa yhden vuoden aikana. Näyttelykokonaisuus osoitti hyvän lähtökohdan toiminnan kehittämiselle. WAS kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita.

Vastaa