IRJALAN TULEVAISUUS – päivitetty 5.6.

Irjalan tulevaisuus

 

Yhdistyksen hallitus kutsui kokoon ylimääräisen kokouksen 28.5.2020 klo 18, kokouksessa päätettiin Irjalan kohtalosta. Kokous järjestettiin etäyhteyden välityksellä. Kokous päätti, että Irjalasta luovutaan. Hallitus on aloittanut toimenpiteet Irjalan myymiseksi.
Päivitys 5.6.2020

 

Hietasaaren uusi asemakaava tuli voimaan 13.12.2019. Asemakaavan muutoksen myötä Irjalan tontin rajat siirtyvät. Oikealla olevassa kuvassa sininen on nykyinen ja punainen tontin uusi raja. Tämä tarkoittaa, että grillikatos, vaja, pienet mökit, bocciakenttä ja nurmialue jäävät tonttimme ulkopuolelle. Päärakennuksen takana oleva puualue sekä pyörätie tulevat osaksi uutta pihaamme.

Irjalan tarvitsemat muutokset sekä muut mahdolliset vaihtoehdot esitellään tässä ja lopullinen päätös tehdään yhdessä jäsenten kanssa.

Huom. eri vaihtoehtoihin liittyvä selvitystyö on viivästynyt johtuen vallitsevasta koronavirustilanteesta. Päivitämme tietoja sitä mukaan, kun niitä saamme.

Vaihtoehdot

1. Jäämme Irjalaan
 1. Tämä vaatii:
    • uuden grillikatoksen rakentamisen
    • vajan ja pienten mökkien purkaminen sekä mahdollisesti uusien rakentamisen
    • uuden tonttialueen muuttamisen piha-alueeksi (metsäinen alue, pyörätie)
    • uuden bocciakentän rakentamisen
    • pesu- ja wc-tilojen remontoinnin
  • mahdollisesti jäsenten niin päättäessä: uuden sisäänkäynnin rakentaminen talon suunnan kääntämiseksi uudelle piha-alueelle

Hallitus on teetättänyt uudelle tontille tontinkäyttösuunnitelman, jonka kaupunki edellyttää vuokrasopimuksen jatkumiselle. Avaa tästä Arkkitehtitoimisto Kari Sipilä Oy:n laatima käyttösuunnitelma. Alla visualisointi käyttösuunnitelman mukaisesta valmiista tontista.

Arkkitehtitoimisto Kari Sipola Oy:n tekemä visualisointi Irjalasta ja sen tulevasta lähiympäristöstä. Etualalla Irjalan tontti uusine mökkeineen. Taustalla uudistunut Nallisport. Huvipuisto sijaitsee tullessaan kuvan etualalla, valkoisella alueella.
Arkkitehtitoimisto Kari Sipola Oy:n tekemä visualisointi Irjalasta ja sen tulevasta lähiympäristöstä. Etualalla Irjalan tontti uusine mökkeineen. Taustalla uudistunut Nallisport. Huvipuisto sijaitsee tullessaan kuvan etualalla, valkoisella alueella.

Otakon Oy:n karkeat kustannusarviot Irjalaan jäämisestä koituvista kustannuksista (+/- 20 %):

 • Piha-alueet, varasto/katos, mutta ei laajennusta ja terassia, sis. muutostyöt sisällä 191 000 e (sis. alv. 24 %) Kustannuslaskelma-arvio
 • Piha-alueet, varasto/katos + nykyisen rakennuksen laajennus, sis. muutostyöt sisällä 286 000 e (sis. alv. 24 %) Kustannuslaskelma-arvio

 Piha-alue on laskettu käsiteltäväksi kokonaan eli pintamateriaalit tuon käyttösuunnitelman mukaisesti. Terassin kattaminen on tietenkin edullisempi, mikäli materiaali on jokin muu kuin lasi. Molemmissa laskelmissa on huomioitu eteisen, aulan, tekn. tilan muutokset sisällä. Pesutilojen remontti ei sisälly laskelmiin.

Kustannusarviot saunan ja pesutilojen remonteista on arvioitu kahden eri firman toimesta. Tarpeitamme vastaa paremmin Jannis Oy:n tarjous, kustannusarvio 25 000 €. Jannis Oy:n tarjous.

Valitettavasti yhdistyksellä ei ole mahdollista saada tarvittavaa lainaa Irjalan kunnostamiseen. Osuuspankin lainapäätös. Budjetin mukaan laskettu maksuvara ei riitä suunnitellun remontin tarvitseman lainan takaisinmaksueriin ja korkoihin. Luoton myöntäminen ei perustu pelkkiin vakuuksiin vaan tärkeämpää on lainan takaisinmaksukyky. Jotta pankki voisi tehdä tarjouksen niin huomattavan suuri osa remonttikuluista pitäisi pystyä kattamaan omarahoituksella ja mahdollisilla avustuksilla.

 

2. Myymme Irjalan ja sen tonttiin kuuluvan vuokraoikeuden, rakennusoikeiden sekä tontilla sijaitsevat rakennukset

Irjalan rakentamiseen saatu testamentti ei aiheuta estettä Irjalasta luopumiseen. Yllä mainittuja muutostöitä ei tarvitse tehdä lainkaan, jos Irjalasta luovutaan. Irjalan tontin arvosta on pyydetty kaksi arviota. Tontin arvon rakennuksineen ja rakennusoikeuksineen on arvioitu olevan noin 50 000 – 70 000 €. Jos jäsenistö päättää, että Irjalasta luovutaan, on myynnistä saatava raha käytettävissä uuden mökin hankintaan.

 1. Irjalasta luopuminen avaa ainakin kaksi mahdollisuutta:
    • a) yhteinen mökki toisen yhdistyksen kanssa.
     b) uuden mökin ostaminen toiselta tontilta.
 
A) yhteinen mökki toisen yhdistyksen kanssa

Vaihtoehtona alustavasti yhteismökki CP-yhdistyksen kanssa. Mökin nimi on Seeppari ja se sijaitsee Irjalan tavoin Mustasaarentiellä, toisessa päässä tietä.

Seeppari
Seeppari
Yhteisen mökin edut

Kiinteät vuosikulut n. 5 000 € jaettaisiin kahdelle yhdistykselle. Mökin suurempi käyttäjämäärä ja yhteistoiminta parantaa avustusten saatavuutta.

Yhteisen mökin haasteet

Vuokraustoiminnan tuottojen reilu jako. Yhteistoiminnan sujuvuus. Seepparin esteetön pinta-ala on Irjalaa pienempi.

B) uuden mökin ostaminen toiselta tontilta

Mahdollisia esteettömiä kohteita on kartoitettu.  Toimisto seuraa mm. huutokaupattavia kohteita hietasaaren alueelta. Päätökset mahdollisen mökin ostamisesta tehdään syyskokouksessa.

Irjalan toiminta kesällä 2020

Uusi asemakaava tuli voimaan 13.12.2019 ja uusi vuokrasopimus tulee allekirjoittaa kaupungin kanssa 12.6.2020 mennessä. Jos jäsenistö päättää, että jäämme nykyiselle paikalle, tonttia koskevat muutokset on toteutettava 12.12.2020 mennessä.

Tällä hetkellä toiminta Irjalassa on peruttu syksyyn saakka.

Seuraamme koronavirustilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista kesän toimintaan nettivuilla, facebookissa sekä Forum24-lehden ToimintaForum-palstalla. Seuraa ilmoittelua!

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi kevätkokous joudutaan siirtämään myöhempään ajankohtaan. Tiedotamme uudesta kokousajankohdasta mahdollisimman pian.

Päivitetty 12.5.2020