Vammaisille suunnattu yrittäjän ammattitutkinto käynnistyy ensi kertaa Suomessa

Vammaisille suunnattu yrittäjän ammattitutkinto käynnistyy ensi kertaa Suomessa – “Kun kaikilla on joku rajoite, on helpompi tulla mukaan”

 

Vammaisille suunnatussa yrittäjän ammattitutkinnossa on huomioitu muun muassa se, että opiskeluun liittyvät materiaalit ovat luettavissa näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla.

Uuden koulutuksen tavoitteena on madaltaa vammaisten kynnystä yrittäjyyteen.

Yrittäjän päivänä 5.9. aloittaa ensimmäistä kertaa vammaisille suunnattu yrittäjän ammattitutkintokoulutus. Koulutuksen järjestää vuoden alussa Edupolin ja Point College yhdistymisessä syntynyt oppilaitos Careeria.

Koulutus on suunniteltu yhteistyössä Näkövammaisten liiton ja eri vammaisjärjestöjen yhteisen Yritystä-hankkeen kanssa. Se järjestetään liiton esteettömässä toiminta- ja palvelukeskus Iiriksessä, jossa on huomioitu esimerkiksi valaistusolosuhteet näkövammaisille ja kuulemisen apuvälineet kuulovammaisille.

Esteettömyyden lisäksi vammaisille räätälöidyssä koulutuksessa tärkeää on henkinen tuki ja kannustus.

“Kun kaikilla on joku rajoite, on helpompi tulla mukaan”, vastuukouluttaja Tarja Pursiainen sanoo.

“Haluamme madaltaa kynnystä yrittäjyyteen”, Näkövammaisten liiton yrittäjyysneuvoja Jaana Argillander lisää.

Monelle vammaiselle yrittäjyys tuo mahdollisuuden tehdä työtä, kun työllistyminen on muuten hankalaa. Esimerkiksi Näkövammarekisterin vuoden 2015 tietojen mukaan työikäisistä näkövammaisista noin 40 prosenttia on osittain tai täysin työllisiä.

Argillanderin mukaan noin 14 prosenttia työllistyy yrittäjinä. Hän kuitenkin uskoo, että entistä useampi voisi päästä työhön kiinni yrittäjyyden kautta.

Lisäksi vammaiset yrittäjät tarvitsevat tukea yrittäjäidentiteetin vahvistamiseen ja yritystoimintansa kehittämiseen.

Tyypillisesti vammaisten yrittäjyys on yksinyrittäjyyttä. Keskiviikkona julkaistun Vammaisfoorumin kyselyn mukaan yrittäjinä toimivista vammaisista jopa 51 prosenttia kokee köyhyyttä.

“Yrittäjän kouluttautuminen johtaa todennäköisimmin parempiin tuloihin, pois köyhyydestä”, Argillander sanoo.

Vammaisille suunnatun, noin vuoden verran kestävän yrittäjän ammattitutkintokoulutuksen aloittaa nyt 22 opiskelijaa, jotka toimivat jo yrittäjinä tai ovat aloittamassa yritystoimintaa. Mukana on sekä näkö-, liikunta- että muun vamman omaavia opiskelijoita.

Halukkaita koulutukseen tulijoita oli paljon enemmän.

Careerian koulutuspäällikkö Minna Pennasen mukaan suunnitteilla on siksi seuraava ryhmä, joka aloittaisi ensi keväänä.

“Meille tämä on kiinnostava uusia avaus, jolle toivomme jatkoa.”

Yrittäjän ammattitutkinto on Opetushallituksen määrittämien perusteiden mukainen näyttötutkintoon valmistava ammattitutkinto. Opetushallinnon tilastopalvelun mukaan ammattitutkinnon aloittaa vuosittain noin 1000-1300 opiskelijaa.